Om Comfort Racing

Comfort Racing var företaget som handlade med biltillbehör för bilsport och i racing var de maskingröna Comfort Racingbilarna en maktfaktor.

Comfort Racings hundkoja

Bild ovan, Comfort Racings firmabil under 1970- talet

Hasse Nyström med kompanjon Arne Lindgren startade i mitten av 1960- talet ett företag vid namn Comfort Industriagentur AB. Varumärket utåt blev snabbt Comfort Racing. Verksamheten började i en liten lokal på Kungsholmen i Stockholm och företaget importerade tyska växelspaksknoppar. Affärerna gick bra och företaget växte snabbt och i början av 1970- talet öppnade Comfort Racing butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Gislaved där även det stora lagret flyttade in.

tavlor, posters, affischer och fotokonst

Comfort Racings stora framgång berodde till en stor del på de fullspäckade katalogena som vi gav ut. Här fanns allt en motorintresserad yngling behövde till sin bil och inte att förglömma de uppskattade artiklarna med trimtips, förgasare, kamaxlar, mm.

Några av personalen i Comfort Racing

Bild ovan från lokalerna i Gislaved, från vänster ser vi Slim Borgudd, Bruno Mårtensson och Hasse Nyström.

Comfort Racings katalog 1973

Året är 1973 och bilden är från butiken på Sveavägen 107 i Stockholm.

1977 satsade Comfort Racing även på USA delar med en egen katalog som kallades för Comfort Custom, Volvo delar hade redan fått en egen katalog Comfort-V.

USA-katalogen 1977

Firman Comfort Racing, en del av svenskt kulturarv fortsätter in i 2000- talet. Inriktningen är fart, design och fotokonst. 2017 lanserades en webbshop med snygga posters, tavlor, affischer och fotografisk konst till hem och offentlig miljö. Du kan även följa oss på Facebook.

Artiklar

Annonsering 1973

Under hela 1973 annonserade vi i Ilustrerad Motorsport som var den ledande motortidningen för alla som gillade rally och racing.

SM- titeln bärgades 1974 med Comfort Racing hundkojan 

Comfort Racings affärer blomstrade och Hasse Nyström beslöt att satsa ännu hårdare på teamet inför 1974. En nyhet var att man inrättat en klass upp till 1150 cc vilket innebar att Alforna och Escorterna var ute ur leken och kojan åter var en vinnare i sin 1071 cc version. Artikel publicerad första gången 2005.

Artiklar med trimtips från Comforts kataloger

Comforts kataloger

Förgasare

Förgasarens uppgift är att blanda luft och bränsle i sådana proportioner att en perfekt förbränning erhålles. Dett är egentligen en mycket svår uppgift. Artikel från katalog Nr.12 1979.

Kamaxlar

Det är väl få motordelar som omges med så mycken mystik som kamaxeln. Man hör ofta folk använda uttryck som "het kam. 320 graders vinkel, högt lyft" etc. Artikel från katalog Nr.12 1979.

Att bygga mini - dragster

Ett av de mer uppmärksammade ekipagen inom dragracing i Sverige är ett av de minsta. Vi menar Lasse Nilssons lilla Volvo dragna dragster. Artikel från katalog Comfort-V Nr.2 1977.

Bilmotortrimning

Vi får ofta förfrågningar per brev och telefon angående bilmotortrimning och har alltså konstaterat att det finns ett utbrett intresse för detta i landet. Artikel från katalog Nr.12 1979.

Tändinställning

Kraven att bilmotorn skall trimmas så ekonomiskt som möjligt ökar starkt. Dels av miljöskäl, renare avgasre, och dels av resursskäl, lägre energiförbrukning. Artikel från katalog Nr.12 1979.

Väghållning

Man skulle kunna skriva en avhandling, dubbelt så tjock som denna katalog om bara väghållning. Området är det absolut svåraste och mest komplicerade inom tävlingsbilkonstruktion. Artikel från katalog Nr.12 1979.