När jag kontaktar Rickard berättar han att han är endast 23 år gammal, uppväxt o bor i Vingåker. Infödd i motorsporten via sin far Göran Persson och farbror Mats Persson som åkt hundkoja i både rally och racing (långlopp) i deras team Persson Racing.

Rickard Persson

Hej Rickard

Vill du börja med att berätta hur din bakgrund inom motorsporten har sett ut? När började du tävla?

När jag var 13 fick jag åka min första rallytävling som kartläsare, sen var man fast. Blivit lite inhopp senare med som kartläsare, även varit med som mekaniker i olika sammanhang. Men när jag var 17 år köpte jag min första bil en silvrig Volvo 944 årsmodell 1993 som var tänkt att bygga om till en rallybil och det påbörjades hösten 2018. Men när man går i skolan har man ju inte den bästa bilbyggare-ekonomin, så mycket helgjobb senare så stod bilen klar våren 2020. Den byggdes för grupp E (Ekonomi), perfekt instegsklass var tanken, men där kom coronan, så det blev inte många tävlingar körda och dom som kördes hade bilen såklart många ”barnsjukdomar”, så hälften av tävlingarna bröts.

När bytte du tävlingsklass?

2021 drog jag på mig en skada så det året susade förbi det med, hann med någon tävling.

Men då växte det ett sug för att byta tävlingsklass, även fast man oftast kom top 5 så blev det ingen pallplats, bilen var ju inte optimal i den klassen. Så vintern 2021/2022 så byggde jag om den till grupp F, även den en standardbilsklass, men man får mycket friare reglemente att hålla sig till. Slutväxeln byttes till en lägre men ingen diff, lådan behölls den samma. Motorn byggde jag själv ihop med råd av farbror Mats, den mappades in av DW autokonsult och lämnade 149 hk och 207 NM på hjulen. Som dom flesta då förstår så var ju fjädring och hjulvinklar nästa sak att börja plocka med. Så ett väldans provande med fjädrar, dämpare och vinklar så har jag nu ett år senare hittat det som passar mig bäst. Men bilen är långt ifrån färdig för nu ska däck testas, vilka vi tycker funkar bäst till en rimlig peng, och olika däck och hårdheter kan ju kräva olika hjulvinklar så en lång bit kvar.

Och nu har du fått tag i en ny kartläsare

Fick även tag i en erfaren kartläsare 2022 vid namn Mats Storm som är en stor tillgång till åkandet. Det har blivit totalt 17 egna körda tävlingar; 9st i grupp E, 8st i grupp F. I F-klassen blev vi i tredje tävlingen 1:a, fjärde tävlingen 2:a och nu åttonde 1:a, så vi känner att det börjar gå åt rätt håll med både bil och körning.

Rickard Persson  Rickard Persson

Vilka målsättningar och framtidsplaner har du?

Om jag inte höll på med rally skulle jag nog åka banracing eller prova supermotard.

Hur förbereder du dig inför en tävling?

Innan en tävling förbereder jag mig genom att kolla Incar filmer och försöka ta det allmänt lugnt.
Något jag inte klarar mig utan på tävling är svårt att svara på, finns mycket men får nog säga däcktrycksmätaren (måste vara samma).

Har du någon idol?

Nån som jag gärna vill träffa. Har ingen riktig idol men en åktur med en av topchaufförerna i WRC hade varit nått.

Vad är det första du tänker på varje morgon?

När alarmet ringer på morgonen är det första man tänker på, har det kommit ut nån ny tävling.

Vad vill du helst göra när du kommer hem från garaget?

När man kommer hem från garaget på kvällen vill man helst tillbaka igen, haha.

Vilka drömtävlingar har du?

Det är nog är nog Monte Carlo rallyt och skulle nog vilja åka en hundkoja där det var ju ändå en vinnarbil där när det begav sig.
Åka grupp H den högsta 2wd klassen, självklart även där bygga ihop bilen själv och se om den kan bli konkurrenskraftig.

"Det handlar om att lära, om jag inte provar kan jag inget lära"

Comfort Racing kläder